Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pécsi Kispiac, avagy amikor Pallasz Athéné kezéből tényleg ellopták a lándzsát...

2011.03.05

A pécsi Kispiac, avagy amikor Pallasz Athéné kezéből tényleg ellopták a lándzsát...

 
"A piacok, vásárok szerepe minden egyes korban, társadalomban, a világ összes országában, városában igen jelentős. Nem csak a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi létesítményekről van szó, annál sokkal többről. A piac formálja az adott város karakterét, arculatát, turisztikai vonzerővel bír, gazdasági erővel rendelkezik.
Pécs ősi vásárhelynek számít, kialakulásában fontos szerepet játszott földrajzi elhelyezkedése. Már a római korban jelentős település volt, kereskedelmi központ. A város és környékének mediterrán klímája mindig kedvező volt a szőlő, gyümölcs és zöldségtermesztésre, valamint az erre alapuló állattenyésztésre.
A pécsi vásárok jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy Pécs a Dél-Dunántúl vezető települése lett, gazdasági-, társadalmi- és kulturális központtá, valódi nagyvárossá vált."
A Felsőmalom utcai Kispiac ezt a csúf képet mutatja, lecsupaszítva - bezárva.

A fejlesztési és újraépítési koncepció szerint: 
" Közösségi helyszín lesz az új Kispiac.
Az összességében mintegy 4 milliárd forintos beruházás megvalósítását két ütemben valósítják meg. A jelenlegi elképzelések szerint az építkezés a Koller utca által határolt déli traktusban kezdődik meg. A földszinten itt üzletek, az emeleti szinteken irodák, a tetőterekben lakások kapnak majd helyet, míg a teljes létesítmény alatt mélygarázs kerül kialakításra. A tervek szerint ebben az épülettömbben lesz majd az új kispiac is, amelyet a Koller és a Béri Balog Ádám utca felől, illetve a telket kettéválasztó műemléképület alatti átjáróból is megközelíthetővé tesznek.
A három szintes piacot ott alakítják ki, ahol néhány hónappal ezelőtt még a bolhapiac árusai álldogáltak asztalaiknál. A klasszikus kofa szint a természetes fényt is kapó legalsó lesz, itt alakítják ki a lacikonyha helységeit, illetve a toaletteket. Az emeleti két szinten pedig a piaci üzletek, zöldségesek standjai lesznek megközelíthetőek."

Valami ilyesmi lenne: 
 
A minap egyik reggel arra jártam és készítettem pár fotót, megmutatom, hogy most mi van ott. Mindenfelé feltúrva, bekerítve, bezárva. A március eleji szürkeségben talán még inkább kopottnak tűnt az az emlékeimben élő nagyon nyüzsgő, igazi városi piackép. Közben egy minden reggel arra sétáló Bácsikával váltottam néhány szót - miután kérdésére elmondtam neki, hogy nem sajtófotós vagyok, hanem csak úgy a magam szórakozására örökítem meg a Várost - a régi Kispiacról és a mostanról.
 
 
És nagyon távolinak tűnt nekem a tervkép szerinti megvalósulás. Rengeteg pénz és rengeteg munka szükségeltetik ezen, a régi Kisposta és az Állami Közpince mögé ügyesen elrejtett - elbújtatott területen. Abban pedig csak reménykedni tudok, hogy - ('m' szavaival) "... az egykori Búza téri piac körüli gyönyörű, faállványos házakat egy igazán impozáns, megfelelő környezetben jobb lenne látni..."  - ezt az épületet a hely hangulatához illően kezelve fogják belerakni az összképbe.


Addig is, míg elkészül az új Kispiac, az arra járók némi nosztalgiával koccinthatnak egyet a régi idők emlékére - elgondolkodva ezen a mondaton.
"Az emberek többsége ösztönösen törekszik arra, hogy a mai, egyre gyorsuló, és egyre inkább elszemélytelenedő világunkban, megőrizze saját településén azokat a helyeket, amelyek a személyes kapcsolatteremtés lehetőségét megadják. Az egyik ilyen hely a piac!......"
 
/fotók: s@so_2011. március 02./
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.