Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Schlauch - villatelep

2010.10.16

Kép

Kép

A Schlauch - telepet a vonattal Pécsre érkező szinte azonnal megláthatja, ha elindul gyalogosan a Szabadság úton a belváros felé, az Ispitaalján. A városrész kis része, amit most megmutatok a vasúti pályaudvartól északra - a Szabadság úttól (ha a Mecsekkel szemben állsz) - jobbra / keletre a Jókai utcáig lévő pár utcácskából álló - a XX. század elejét idéző nagyon szép villatelep. 

Kép

Kép 

A pécsi református templom fölötti pár utcácskában lévő - néhány nagyon szépen rendbentartott ház tulajdonképpen...

_______________

Kép

Itt a főpályaudvar közelében 1907-ben emelték - Schlauch Imre tervei szerint - a város református templomát. A templom építése nagy jelentőségű volt a református egyház életében, mivel Pécs városába a XIX. század végéig protestánsok nem telepedhettek be, ezért csak 1902-ben alakulhatott újjá az egyházuk, Nyáry Pál lelkipásztor szervezésével. A templom, tervezője, építője Schlauch Imre volt. A berendezést Keil Ferenc pécsi asztalosmester készítette, a szószék a budapesti Kálvin téri templom márvány szószékét mintázza, tölgyfából. Orgonáját a pécsi Angster József és fia készítették.

Kép

Kép

A templom homlokzata háromtengelyes, a közepén lévő, kúp alakú sisakkal végződő tornyához kétoldalt egy-egy fiatorony csatlakozik. A fehér falakat a találkozási vonalak mentén és az ablakok körül téglaburkolat díszíti. Stílusa a gótikus építészet elemeit ötvözi, román kori ablakzáródásokra is utalva, a századelő eklektikus felfogásában.... ( és itt lettem megkeresztelve én is :))))))

Kép

"SCHLAUCH IMRE (1840. szept. 17. – Pécs,1904. jan. 19.) Pécs városának meghatározó építész személyisége volt; a város középületeinek túlnyomó részét ő tervezte, így a Pécsi Nemzeti Színházat, a Nemzeti Casinót, az Iparkamarát. Néhány nevezetes, különlegesen szép alkotása: a neorokokó faragványokkal és Zsolnay kerámiával díszített Szerecsen patika (az Apáca utca - Jókai tér sarka), a szecessziós Nádor Szálló és a román és gótikus elemeket tartalmazó, eklektikus református templom a Szabadság úton. A századforduló idején nagy munkanélküliség volt Pécsett is. Schlauch szociális érzékenységére jellemző, hogy kipróbált építőmunkásit nem bocsátotta el, hanem saját vállalkozásba fogott és felépítette a „Schlauch telepet” a vasútállomás közelében."

Kép

további képek itt - ebben az albumban

/fotók: s@só_20101015_Pécs/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.