Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Balokány...

2011.04.20

A Balokány városrész Pécs déli részén található, a Siklósi út, a Felsővámház utca, Basamalom és a Tüskésréti út között.

A név eredete és etimológiája sokáig tisztázatlannak látszott. A pécsi Balokány kialakulására vonatkozó adatok alapján egyértelmű, hogy ez a név eredetileg mocsaras rétet, állóvizet jelentett. A Balokány név Pécsett is a horvát (bosnyák) lakosságtól származik. A név török eredete - mely szerint Balu hánja, vagyis Balu kocsmája - nem bizonyítható sem nyelvi, sem nyelven kívüli tényekkel.

A Balokány eredetileg hatalmas, dél felé húzódó agyaggödör volt. Ez szolgáltatta az agyagot a város téglaégetőjének és a lakóknak, valószínűleg már a török hódoltság alatt is. Mikor a vízzáró agyagréteget már letermelték, a gödör fenekén alulról források fakadtak. Ekkor a város mellett, a keleti oldalon új agyaggödröt kezdett. 1746-ban a városi tanács elrendelte Ballukanya kitisztítását és rétté alakítását, ezért ott földmunka és ároktisztítás kezdődött. Vagyis a volt agyaggödörben fakadt öt forrás vizét földtöltésekből készült medencében összefogták és a felesleg levezetésére vízárkot készítettek.

A Balokány-tó mellé 1853-ban Engel Adolf építtetett fürdőt; Hamerli Antal 1939-ben Pécsről készített filmjében pedig már egy-két kocka erejéig szerepel a tó és a liget.

Az 1980-as évek elején a strandfürdőt bezárták. 1988-ban már látszott a rossz döntés következménye: a betelepített halak elpusztultak, a tó eutrofizálódni kezdett, a területet pedig a „szórakozó ifjak”, illetve hajléktalanok lassan „lelakták”.

Fordulatot az 1995-ös év hozott, amikor győzött végre a szakmai érvelés: a Balokány liget és tó sorsát nem lehet a Balokány stranddal kapcsolatos elképzelésekkel együtt kezelni, hisz a fürdő rehabilitációja csak hosszú távon valósítható meg, mely idő alatt a park és a tó elsorvad. Még ebben az évben leeresztették a tavat, és a benne lévő kétezer köbméter berohadt iszapot eltávolították. Az elvégzett munkának köszönhetően a tó még ugyanez év végére kifogástalan állapotba került. Nem maradt azonban anyagi forrás a szökőkút helyreállítására, mely a víz oxigén-ellátásának biztosítása érdekében lett volna feltétlenül szükséges. 1996 tavaszán a kilevegőztetett és megtisztított iszapban lévő hínármagok erőre kaptak, és addig nem tapasztalt mértékű elhínárosodást okoztak. /wikipédia/

A Balokány liget a - Pécs 2010, Európa kulturális fővárosa program keretében részben megújult...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.