Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kodály Központ_Pécs

2011.02.15

A Kodály Központ Magyarország egyik legszebb és legjobb akusztikájú koncert- és konferenciaépülete. A pécsi kulturális városrész, a Zsolnay Negyed ékköve a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült meg 2010-ben, közel 7 milliárd forintért. A 11 144 m2 nettó alapterületű multifunkcionális komplexum kivételes adottságaival, világszínvonalú fény- és hangtechnikájával exkluzív helyszínt biztosít minden itt rendezett esemény számára.

Csigavonalat formázó alaprajza, szokatlan, derékszögek nélküli izgalmas belső kialakítása, hatalmas aranyló, meleg színű terei azonnal rabul ejtik a látogatót. A Kodály Központ rezidens zenei együttese a 200 éves pécsi Pannon Filharmonikusok, amely magas szakmai színvonalával nem csak a tágan vett régióban, de nemzetközi szinten is jegyeznek.

Képek az épületről és a környezetéről:

A közel ezer fő befogadására alkalmas központ alapkövét 2009. augusztus 25-én rakták le. Az építkezés során 6500 méter cölöpöt kellett az épület alá - annak biztonságos alapozása kiegyenlített süllyedése miatt - lefúrni valamint különleges eljárással kellett a vizet a munkagödörből eltávolítani. Az épület szerkezetébe közel 14000 köbméter magas minőségű betont és 650 tonna betonvasat kellett beépíteni 4 toronydaru és 250 építő közreműködésével. Az épület szerkezete 2010. március 23-ra készült el, ekkor bokrétaavató ünnepséget tartottak a nagyközönség előtt. Ezután kezdődtek meg a szakipari munkák, amelyek során a Magyar Építő Zrt. irányításával mintegy 500 szakiparos adott végső külsőt az épületnek. Mindenütt kő és faburkolatok, különleges szerkezeti megoldások, magas szintű villamos és gépész installáció, egyedi tervezésű székek, dönthető nézőtér, mozgatható zenekari árok és még sok érdekesség került az épületbe beépítve. Az egész komplexum magyar mérnökök, tervezők és kivitelezők szellemi terméke és munkája. A munkák átadása 2010. november 18-án történt, a birtokba adás 2010. november 23-án. Az első koncert 2010 december 2-án az építők tiszteletére. A létesítmény hivatalos megnyitása 2010. december 16-án történt, Kodály Zoltán (1882-1967) születésének 128. évfordulóján.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.