Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erdély kincsei - A Kőköz

2008.01.26

A Kőköz (Cheile Poienii) szépséges szikla-szoros a Nagyenyed - Torockó országúton, Torockószentgyörgy község előtt.

dscf4823.jpg

A műút helyenként nagyon rossz állapotban van, kátyúkkal gazdagon tarkított, néha eltűnik az aszfalt és murvásra vált, azon az augusztusi kánikulai napon, amikor arra jártunk különösen poros volt, a hetek óta tartó nagy szárazság miatt. Szép komótos tempóban haladva azért nagyon megéri innen, Nagyenyed felől menni Torockóra,az eléd táruló látvány kárpótol mindenért.

dscf4825.jpg

Kép

Az út az Enyedi-patak által kivájt völgyben halad végig követve azt. A patakmederben végig nagy, a sziklákról leszakadt mészkősziklák alakítottak ki rengeteg kis zubogót.

Kép

Nagyon kedves és kellemes kiránduló- és pihenőhely,kár, hogy elcsúfítja a rengeteg szemét amit a turisták ott hagynak, rossz esetben a patakba "eldugva".

Kép 

 

Kép

 

A sziklaszoros egyik oldalán található ez az évek óta építés alatt álló, igazi várkastély kinézetű és egyszer biztosan elkészülő remekbe szabott épület, vele szemben pedig ezek a csodálatos, meredek sziklák őrzik a Kőközt.

Kép

 

Kép  

 

 

Nézzétek csak! - ott legelnek a bivalyok. A szorosnak ezen a szakaszán - köszönhetően annak sajátos klímájának - nagyon szép és dús fű nő, a bivalyoknak pompás legelőt kínálva. Kicsi lányom el is tűnt a bivalyokat tanulmányozni és fényképezni, persze tisztes távolságot tartva tőlük, vagy húsz percre.

Kép

Torockó felé járva mindenképp ejtsétek utatokba ezt a csodálatos, sziklamászóknak is kifejezetten ajánlott helyet. Pihenjetek meg a patak partján egy kicsit, járjátok körbe a szorost, csodáljátok a természet ezen kicsi, és ott, benne lévén mégis hatalmasnak tűnő, a rohanó világ elől eldugott nagyszerű alkotását.

 

Kép


.....pár kép az "őrzőkről" további kedvcsinálónak...

Kép

 

Kép

Kép

 

Kép

 

 

 


 

...és Torockóról jövet a Kőköz hasadéka...

Kép

 

www.photoblog.com/saso63/2008/08/21/erdlykpek---kkz---torock-2007augusztus-vge.html

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

saso63@gmail.com

(s@só admin, 2008.04.02 09:10)

Jó hogy ezt, és így,és pont Te, írod - nekem.
itt költözött a szívembe az az egész ország, úgy gondolom a Kőköz azért a magyarság gyönyörű szívének egy szelete, igen akár Magyarországé, akár Romániáé, de ez azoké a magyaroké akik a szittyákat és a hegyeket hordozzák magukban...magukkal.

zsiahtfenator@gmail.com

(PHAEDRA, 2008.04.01 23:46)

Igazi szépség Torockó-Kőköz vidéke...egy ilyen kirándulás felejthetetlen emlék marad még azok számára is ,akik valamikor havasi gyopárra is leltek ezen a helyen(mint én).Ilyenkor egy egész ország képes beköltözni az ember szívébe...