Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erdély kincsei - A tordai hasadék

2008.02.03

dscf5153.jpg


Kép

Elek apó meséje szerint így keletkezett a hasadék:


"Szent László király csudálatos dolgairól regélek most, olvassátok, hallgassátok kegyeletes szívvel. Sem azelőtt, sem azóta nem volt a magyarnak királya, aki véle vetekedhetnék vitézségben. És tündökölt az ő lelkének tisztasága, nem volt azon egy mákszemnyi folt. Szent életéért szerette az Isten, s valahányszor nagy veszedelem fenyegette a kegyes szívű királyt és népeit: segedelmére küldé Isten az ő angyalait, s népeivel együtt csudálatos módon megmenekedék.
Egyetlenegyszer kényszerült megfutamodni a világhíres vitéz László király az ellenség elől, mert egymagára maradt, s amint körülnézett, látta, hogy hiábavaló nagy ereje, vitézsége: nem verhet le százakat egyedül. Érezte, hogy szüksége van rá még a magyarnak (a fűszál is feltámadt ellene), megsarkantyúzta hát kedves Szög paripáját, s nekivágtatott a tordai hegyeknek.
- Utána! Utána! - ordították a kunok, hogy ég-föld zúgott az ordításuktól.
Ha Lászlót kézre keríthetik, övék lesz a magyar föld: mind László után vetették hát magukat. Véres hab vert ki a paripáján, már-már utolérték a kunok. Még egy pillanat, s a magyarok aztán sirathatják Szent László királyt.
- Ó, Uram, segélj! - fohászkodott föl László, szemét az égre emelvén.
S ím, abban a pillanatban kettéhasadt a tordai hegy: László háta mögött rettentő nagy hasadék tátongott. A kunok döbbenve állottak meg a hasadék partján, tehetetlenül néztek erre-arra, hol kerülhetnének ismét László nyomába, de amerre néztek, nagy hosszúságban húzódott a hasadék, László meg csöndes, lassú léptekben mendegélt tovább, vissza az ő népéhez."

Kép

A valóságban a 3 km hosszú hasadék egy beszakadt barlang 200 m mélységű katlanja, több száz méter magas szirtekkel, mint a 764 m magas Patkós kő.


A történés ideje: 2007.augusztus 23.

A hasadékhoz gépkocsival eljutni, Torda felől , Mészkő (Cheia) falun keresztül tudsz, tájékozódni és térképpel felszerelkezni nagyon érdemes előtte, mert két út is vezet a falun át és tájékoztató - útiránymutató tábla sehol nincs. Az egyik út - Behajtani tilos! - táblával lezárva valamilyen okból és ránézésre ez a jobb, a másik amelyiken én is közlekedtem valami borzalom! Szinte méterenként hiányzik az aszfalt, félméter mély gödröket kell kerülgetni, még a mészkőmurvás szakaszokon is, szóval itt nagyon sok tennivalója akad annak, aki fejébe veszi, hogy közel EU-s szinvonalúvá teszi ezt a helyet. Pedig ez szintén az a szeglete a mi világunknak amit látni kell .

Kép

De nehogy feladd és megijedj! Kellő zötykölődés után egy parkoló fogad a dombtetőn, ajándékbolttal, ahol az Erdélyben jártunkban - keltünkben, egyébként mindenhol megkapható ajándéktárgyakat és képeslapokat megveheted. Pár méter séta után Te is kiülhetsz a fenti képen látható 'kilátóra' és csodálhatod az eléd táruló fenséges látványt.
 

Kép

Majd ha órák után elunod a nézelődést, egy nagyon jó (aszfalttal vetekedő minőségű) köves úton le tudsz menni a hasadék aljához, és felfedezheted közelről is a szorost. Mi ezt akkor és ott kihagytuk a nagy kánikula és nem túrázáshoz készültségünk miatt, de bizonyosan felkeresem még ezt a csodát, és akkor majd belülről is felfedezem szépségeit.
És még pár fotó a kilátóból:

 

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

erike63@gmail.com

(Erika, 2012.02.05 16:00)

A hasadék legjobb megközelítése, a másik vége Tordatúr felől, ahol a katolikus templom utcáján egyenesen haladva, elhagyva a falut, a murvás útelágazásnál jobbra fordulva kb. 2-3 km, és ott vagy. Belépőt kell fizetni!
Megéri, mert csodálatos. Jó utat!

saso63@gmail.com

(s@só admin, 2008.04.02 13:24)

Tündérek lakta Erdélyország, a tündértáncaikkal, elvarázsoltak, hiányoznak....naaaa....

zsiahtfenator@gmail.com

(PHAEDRA, 2008.04.01 23:37)

Benedek Elek meséje mindent megmagyaráz.Nemhiába Tündérország Erdélyország...

válasz Vándornak

(s@só admin, 2008.02.20 18:27)

Szívesen adom közre, hogy nagy kedvvel menj majd oda, van még pár a tarsolyomban.... de majd meglátod Vándor!

Erdélyország

(Vándor, 2008.02.20 13:34)

Örülök az ilyen "legenda" leírásoknak. Köszönet érte! Sok esetben az ilyen történetleírások hozzák szívünk rejtekébe a látni kívánt helyet.
Köszönöm azt is, hogy feltettél a Linkeid közé!