Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erdély kincsei - Amikor kell egy székelykapu...

2008.03.29

dscf5055.jpg

 Igen, néha kell egy székelykapu. Miért? Nos azért, hogy örüljek annak, hogy van most egy ilyen székelykapum és így már Nektek is.

Kép

Ezt itt magamnak fényképeztem tavaly nyári erdélyi utazásom során. Biztos vannak ennél székelyebb kapuk is - a Székelyföldön bizonyosan - ez itt, a Sóvidék határán (talán Kibéd vagy Ákosfalva?) egy kis faluban áll, megálltam, megtetszett, elhoztam magammal, és meglehet az is, pont egy ilyenre van szüksége most vagy valamikor - valakinek.

Volt ezen a településen több is, szebbek is voltak, valamiért én mégis ezt képeztem le, meg persze még hármat, de azok kiskapuk, szépek, de csak kiskapuk. (ez itt az egyik ilyen szép...)

Kép

Azért egy ilyen kaput megalkotni nagyon - nagy dolog, "azért a székelykapu már csak férfi dolog, nemde?"... és jó lehet annak, akinek ilyenje van, aki meg ilyet tud faragni - ácsolni, annak még jobb lehet...

dscf5053.jpg


Mert mi is a székelykapu? Az ..."ha az utcaajtót és a nagy kaput közös szemöldökgerenda fogja össze és az a szénásszekerekhez mért magasságúvá emelkedik és közös tetővel látják el; ezt nevezzük nagykapunak, más szóval székelykapunak, pontosabban fedeles nagykapunak..." és " Nyirő József szerint: A székely ház mértékadó dísze és koronája a székelykapu, melyet valósággal családtagjának tekint a gazda. Levágja az erdő fáját, de az elpusztult élet helyében újat teremt, mert a székely kapu tényleg él, és részt vesz mindennapi küzdelmes életének vérkeringésében; élővé válik azáltal, hogy a székely a lelkét leheli belé, amikor kifaragja, és Isten nevét vési rá szelid és áhítatos betüvel... "

Kép

Van ismeretem egy emberről, aki ugyan nem székely, de erősen erdélyi gyökerű magyar, nagyon is az. Ő faragott egyszer - évek kitartó munkájával - egy szépséges kaput. Belerakta a lelkét Ő is.
Talán mást véshetett rá akkor, amikor elkészült vele, mert azt a kaput a földjével együtt eladta. És tudom, hogy nehéz volt neki akkor megválnia a székelykapujától, mert az övé volt nagyon...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Patient slow triangle severe blue.

(awucacqujbek, 2019.05.28 22:02)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Dr Prescription</a> yax.scay.sasoutjai.eoldal.hu.faa.if http://mewkid.net/buy-prednisone/

If relaxation, consistency balance, spend healthy.

(felecuyami, 2019.04.28 12:00)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Without Dr Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> qjh.gvki.sasoutjai.eoldal.hu.vef.ai http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Békalánynak

(s@sóadmin, 2011.05.07 21:32)

hááááááát nem gondolom, most legalábbis.... nem tudnám belerakni a lelkemet, most nem - még nem :)

http://littlefrog.wordpress.com

(euthymia, 2011.05.07 21:26)

éééés lesz-e majd Székelykapud, legalább egy kicsike, amit te készítesz, ha máshova nem is dísznek az asztalra!??
Valami csudi egy dolog ez a Székelykapu én is tudom ám :)

saso63@gmail.com

(s@só admin, 2008.04.02 09:03)

most már tudom, kell a cím is:
együtt teremtődtek a Világ törvényeivel, igen, ezaz, ezeket keresem, ezeket az együtt - teremtődéseket...

zsiahtfenator@gmail.com

(PHAEDRA, 2008.03.30 23:49)

Igazad van .A székely ember belevési lelkét ezekbe a kapukba,s ezek a kapuk,akárcsak a fák gyökerei belekapaszkodnak mélyen a földbe...nehéz onnan kitépni őket.Valahogy együtt teremtődtek a Világ törvényeivel.
Szívesen olvastam és lapoztam emlékeidet...
Üdv. PHAEDRA