Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Kopácsi réten

2008.02.28

...a hely amiről mesélek, ma már nem Magyarországon van, de azért Baranyában, csak a horvát oldalon. Ezért kapott itt, az itthon - otthonban helyet ez a rövid útleírás...

2007. pünkösd hétfőjén -   a  Mohács - Udvar - Pélmonostor - útba ejtve a Kopácsi rétet - Eszék útvonalon -  egy kellemes, egynapos autós kirándulás története:

A Kopácsi rét

Kép Horvátország észak-keleti részében, Baranyában, ott ahol a Dráva a Dunába ömlik, helyezkedik el a híres Kopácsi Rét. A pleisztocén korban történt földmozgások következtében keletkezett, érdekes réti-mocsári vegetációval és sajátos állatvilággal, különböző mocsári madárfajtákkal és nagytestű emlősökkel (egyedülálló bellyei szarvas) – a régmúlt időből való Pannon-síkság egyedülálló darabját képezi. A 229 km2  területű Kopácsi Rét kitüntetett helyet foglal el az európai, sőt a világ hasonlóan védett területeinek listáján. A világ vízborította lápok–nádasok védelmét, megőrzését kezdeményező Ramsari Konvenció jegyzékén szerepel és előjegyezték az UNESCO kulturális és természeti örökség listájára is.

Kép

A Pélmonostor - Eszék (Beli Manastir - Osijek) útról, sok helyütt előre és jól kitáblázva, a könnyen megtalálható Kopács falu szélén elhaladva rendezett parkolóban landultunk a Kopacki rit -en, majd a talpas ház recepcióján a tisztesség kedvéért vettünk belépőjegyet. A hölgy kizárólag horvátul beszélt ( no meg "dujúszpikenglis?"). Sétáltunk egy jót a kis kanális mentén, ezerszám békák, vizimadarak és a közeli házakból idetotyogó libák és kacsák között.

 

Kép

 

Kép

 

Kicsit továbbautóztunk a töltésen lévő műúton, újabb parkoló és felirat - BROD - lesétáltunk a holtág mellé, rendezett kikötő és két kikötött sétahajó, sehol egy teremtett lélek, információ, menetrend sehol. Akkor döbbentem rá, itt igazán hétfő van, pünkösd itt nem ünnep. No azért egy jót sétáltunk a parton, Hugika szedett egy rakás tavikagyló héjat, meg vizicsiga házat, és a lányok jól belegázoltak a vízbe - kicsi láblógatás, lábszárítás - indulás tovább.

 

 

Kép

 

Kép

 

 

A hely valóban szép, de valahogy többet vártam tőle az internetes honlapja alapján http://www.kopacki-rit.com/. Valószínűleg ez a vidék itt ma, nem az ilyen autós kirándulós dologra volt kitalálva. Persze azért pár tájékoztató tábla (szigorúan horvát nyelven írva) jelzi is, hogy ez tulajdonképpen Prirodna park, horgászterület, és madár rezervátum.

Kép