Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Szalajka - völgyben és Szilvásvárad felett (20110801)

2011.08.07

Virtuális sétára hívlak a Szalajka - patak völgyébe...

A Szalajka-völgy a Bükk hegység és az ország egyik legszebb magashegységi jellegű völgye. Természeti értékei között tarthatjuk számon a Szalajka-patakot, a Sziklaforrást, a Fátyol-vízesést, a vidék ipari történetét megidéző Szabadtéri Erdészeti Múzeumot.

A völgy fő értéke a sebes folyású Szalajka-patak. A Szalajka név egy régi mesterségre utal. Itt állították elő ugyanis az üveggyártáshoz nélkülözhetetlen alapanyagot, a hamuzsírt, amelynek latin neve sal alcalicus volt, s ebből képezték a szalajka nevet. A kb. 4 km hosszú Szalajka-völgyben folyó Szalajka-patak medrét több helyen mesterségesen megduzzasztották, a tavakban pisztrángot tenyésztenek. Nyáron a keskeny nyomtávú kisvasúttal is végig lehet menni a völgyön.

A 800-900 méter magas Bükk-fennsík töbreiben eltűnő víz egy hatalmas (mindmáig ismeretlen) barlangrendszert vájva, a hegy gyomrában 400-500 méter szintkülönbséget leküzdve tör elő a Szalajka-völgyben. A patakot három forrás táplálja. Egyik a Sós-forrás, amely egy nagy kősziklákból ered, és így vizét majd két méter magasról zuhogtatja le, és két melegforrás, amelyek télen sem fagynak be. A Szikla-forrásból kiömlő, egész évben egyenletes hőmérsékletű víz (9-12 °C) kedvező lehetőséget teremt a pisztrángtenyésztéshez. A Szalajka-völgyben a pisztráng valószínűleg őshonos, intenzív tenyésztéssel csak 1957 óta foglalkoznak.

A képgaléria utolsó pár fotóján a Szilvásvárad feletti tetőn magasodó - 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült Millenium kilátó parkolójából és az odavezető keskeny műútról készült képeken nézhettek le a Bükkre....