Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bányászati emlék Észak - Magyarországon...

2011.08.07

A mónosbéli vasútállomással szemben található az Egercsehi Szénbányák egykori átrakó területe. A néhány kilométerrel odébb lévő Egercsehi területén működő egykori szénbányából drótkötélpályán érkezett idáig a kitermelt ásványkincs, amit a szénosztályozóban kiválogattak, majd itt Mónosbélben tehervonatokra pakolták.

Mónosbél község a Bükk-hegység délnyugati lejtőjén a Bükki Nemzeti Park határán, az Eger-patak kiszélesedő völgyében helyezkedik el. A XX. század elején a község mai területe még puszta volt. Báró Wessely Károly tőkebefektetése nyomán kezdett megépülni az Eger- Putnok vasútvonal. Vele egyidőben a bélapátfalvi Cementgyár, az egercsehi Szénbánya mónosbéli szénosztályozója, a tardosi kőbánya. Ezek által ipari munkalehetőség keletkezett. Ezek a létesítmények biztosították a lassan gyarapodó község lakóinak a megélhetést. Korábban állattartással is foglalkozott a település azon része, akik nem az iparban dolgoztak.

Mára a kőbánya, a szénosztályozó, a cementgyár is megszűnt. A falu képe is megváltozott.....

(Egercsehi a barnakőszénnek köszönheti kialakulását és fénykorát. A kibúvásokon elinduló szénbányászat utóbb mélyművelésbe ment át, aminek következtében felszínre kerültek a föld mélyebb rétegeinek emlékei (szén, meddő), valamint az iparosodás fejlődésének következtében más módon, más célból is megbolygatták a felszíni rétegeiket. Homok- és kőbányákból termelték ki az építkezésekhez szükséges alapanyagokat. A szállítás és közlekedés biztosításának érdekében, az utak és drótkötélpálya építése során több esetben bevágásokat végeztek a domboldalakba. A bánya 1990-ben zárt be végleg amely 300 helyi és 600 környékbeli dolgozót érintett akkor.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.