Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bélkő_Bél - háromkúti Apátság...

2011.08.07

 

A Bükk helységben található Bélapátfalva nevű település nemcsak az 1970-es évek végén épült (és azóta megszűnt) cementgyáráról és az annak mészkő kőzetet adó Bélkő hegyéről híres, hanem fontos művészettörténeti emlékhely is.

A Bélkő előtti erdőségben rejtező épület alig észrevehető, mivel nincsen tornya. Aki a környéken jár, feltétlenül keresse fel, mert ilyen jó állapotban fennmaradt kora középkori templom nem sokat láthat az országban. A bélapátfalvai ma az ország egyetlen eredeti formájában fennmaradt cisztercita temploma, a XIII. századi magyarországi építészetnek a közismert jáki, lébényi, zsámbéki és ócsai templomai mellett – velük egyenrangú – fontos emléke.

A Bél-háromkúti Apátságot II. Kilit egri püspök (1224-1245) 1232-ben alapította, abból a célból, hogy a környékre telepített kunokat és besenyőket keresztény hitre térítsék. Nevét az épület mellett folyó három forrásról kapta. Az apátság mellett ciszterci monostor is állt, amelynek mára már csak a romjai maradtak meg. A templomot a tatárjárás előtt valószínűleg nem építették meg, csak 1246-ban folytatták mikor az ország némileg kiheverte a tatárjárást. A török közeledésének hírére a szerzetesek elmenekültek és erre az időre tehető a templom tönkre menetele. 1534-ben a protestáns nagyhatalmú főúr Perényi Péter foglalta el. Az apátság 1700 óta az egri papnevelő intézet birtokába került. A szeminárium kezdte el rendbe hozni a templomot, amelynek teljes rendbehozatala gróf Erdődy Gábor püspöknek köszönhető. A XIII. században, román stílusba épített cisztercita templom építészeti szempontból is egyedülálló. Az építés két korszakra osztható, amely jól látszik a templom homlokzatán, a tatárok bejöveteléig a homlokzat a bal kéz felé eső északi részt fejezték be. Az északi rész szépen kifaragott kövekből pontos illesztésekkel készült. Az oszlopokon jól észrevehetőek a román stílus szépen kidolgozott jegyei. A homlokzaton látható egyedülálló rozettán keresztül hatol be a fény a templomba.