Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esterházyaknál Fertődön

2010.09.27

A fertődi Esterházy - kastély Magyarország harmadik legjelentősebb épületegyüttese.

A "magyar Versailles"-t Esterházy Miklós herceg építtette 1763-66 között. A mai kastély helyén álló sarródi, Esterházy József által építtetett U - alakú, 20 szobás vadászkastélyt  alakíttatta át és tette a hercegi család legkedveltebb tartózkodási helyévé.

(kattints a fotóra)

A 126 szobás, lenyűgöző szimmetriával épült, íves alaprajzú kastély a barokk-rokokó stílusú díszudvart fogja közre, mely egy háromrészes kovácsoltvas kapuval nyílik. A kastély külső homlokzatán a barokk szinte minden díszítő eleme megtalálható. A díszudvart ékesítő szökőkúttól, középről induló íves kétkarú díszlépcső vezet a kettős oszlopokon nyugvó erkélyhez, az emeleti Zeneterembe és Díszterembe.

Az épület déli - az egykori franciakertre néző - homlokzata egyszerűbb kiképzésű. A kastély körül barokk szokásként franciaparkot alakítottak ki. A francia típusú kertekre jellemző zöld növények díszítik a sugárirányban szétágazó utakat. A XIX. században a mértani formákból építkező parkot angolparkká formálták.

A területileg Sarródhoz tartozó - Süttör falu határában álló kastély építése alatt új település született - Eszterháza. 1950 - ben vette fel a település a Fertőd nevet és egyesült Süttörrel. 1995 óta város.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.