Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fertőrákosi kőfejtő

2010.09.27

 

további képekért kattints a fotóra

12-15 millió éve a Pannon - tenger volt itt az úr. Ebből ülepedett le a lajtamészkő. A rómaiaktól kezdve 1948-ig bányászták, és a sajátos bányaművelés következtében nyerte el a Kőfejtő mai, oszlopcsarnokos alakját. Turisztikai látványosság, geológiai, őslénytani, botanikai különlegesség, színházi- és operaelőadások, rendezvények díszlete.

(Egy megjegyzés: a lényeg a képeken van, meséljenek ők a dolgokról. Most itt mégis kivételt kell tennem. Ezeken a fotókon próbáltam a szebb részeket elkapni, mutatósan fotózni - talán sikerrel jártam.  Vigyázz! Átverhet a látvány!)

Az 1700 Ft ( két felnőtt - két diák) belépőjegy túlzóan sok a látottakért.  A jellemző kifejezés a jelen állapotokra a - lepukkadt, olyan semmilyen. A Lajta - mészkő kőzettömbben lévő fejtési üregben látottakat inkább nem is fényképeztem.... A nagy része lezárva a látogatók elől - valamiért, paravánokkal - deszkákkal. A legalsó ponton leginkább egy lepukkadt kocsmára hajazó valami fogadott. A kőfejtőt övező "tanösvény" olyan, mint egy korlátok mellé rakott BMX pálya.  A Vasfüggöny emlékmű környéke gazos, bokros.... Ami pozitívum, az a pazar kilátás a Fertő - tóra.

A fertőrákosi kőfejtőben emlékeim szerint 1975 - ben jártam ezt a mostani (20100629) kirándulást megelőzően. Ezt a galériát pedig elrakom a következő 35 évre...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.