Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Útközbeni meglátások és Kálvária - Bonyhádon...

2009.04.04

 Ezekbe a sorokba már bele van vetve az "élet". Megálltam miatta, és a háttérben a Keleti - Mecsek csodaszép vonulata miatt.

 A meglátáshoz néha meg kell állni, meg kell szakítani a rohanást. Akkor is, ha csak rövid időt, rövid utat szakít meg. Néha nem is megállni kell, elég csak lassítani, akkor is jobban látszik a látható. Néha elegendő egy kis falu templomát megvilágító korai napfény, egy dimbes - dombos lágyan ívelt tájdarab tetejére ráülő napfénytányér. Vagy az útmenti tavaszi vetés sorolása, esetleg az ezerhétszáznegyvenhétszer látott, de minden alkalommal megcsodált kápolna ott a kanyarban. Az is lehet, hogy csak az út a lényege. Tudod, hogy úgysem időzöl sokat azzal hogy tüzetesebben megnézd, annál sokkal több és sürgősebb dolgod van. Mert rohanni kell...
Egy reggel végre jó fényekben közlekedtem, és
megtettem, megálltam, lassítottam többször... Szépeket - és nem annyira azokat - látni.

Egy meglátás...


Hát... néha - tényleg meg kell állni, és közel kell menni a dolgokhoz. Ma esteledve, a munkázómból hazafelé tartva megálltam itt. Bonyhádon a "lámpa" előtt. Majd öt éve, havonta tizenöt napon, reggel és este, kétszer is elmegyek mellette... Most először álltam meg igazán, és azért, hogy megnézzem valóban mi is ez. Mert. Kálváriának tűnik az útról. Részben az is, részben. Sokkal - annál sokkal - sokkal több...

További meglátás...
 

A bonyhádi Kálvária - dombra szép stációk mentén battyogtam fel. A stációk tűzzománc képeit Stekly Zsuzsa helyi művész készítette.


Felérve a kis domb tetejére - egy igazán szép kápolna, az Ermel - Vojnits család sírkápolnája mellett, egy sírkertben találtam magam. A kápolna 1905 -ben épült későbarokk stílusban, majd az átépítések folyamán érte el a mai, eklektikus formáját.


Igazán csak itt - a nemzetiszínű szalagok, kokárdák és koszorúk láttán restelltem el magam nagyon - nagyon... Mert eddig ezt nem tudtam, mentségemre - nem is kerestem.

A sírkertben a Perczel - család, és Perczel Mór honvéd tábornok nyugszik.Valóban meg kell állni néhanap. Ezekért is....

/fotók: by s@só 2009.03.28 - 04.03./

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

www.vojnits.eoldal.hu

(vojnits józsef, 2011.05.28 14:04)

Nem is tudtam, hogy a Bonyhádi Vojnits kápolna ilyen szép.
Még nem jártam Bonyhádon. Mostnár volna miért oda utaznom.
Köszönöm, hoyg láthattam a kápolnáról készült képet.

V. József

Re: www.vojnits.eoldal.hu

(sasoutjai.eoldal.hu, 2011.05.28 14:24)

Tisztelt Vojnits uram!
Nagy örömmel vettem sorait. Azt gondolom ha meglátogatja a bonyhádi Vojnits - kápolnát - igencsak szép fotóskirándulásban lesz majd része :) Ajánlom egybekötni a kirándulást a Máriaszéplaki "bús rom" megnézésével - hiszen az innen csak pár km -re esik... Valamint pár környékbeli igencsak szép és kellemes hely bejárását ( egy szerb-ortodox kápolna van a közelben Grábócon, valamint Szálka településről Szekszárdra haladva a szekszárdi szőlőhegy tetején a görögszói kápolna, és csodás panoráma az Alföld szélére) Az oldalamon talál róla leírásokat is - kedvcsinálónak.
üdvözlettel: S.József