Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Középkori nyomokban Baranyában - Tolnában...

2009.04.17
"A meglátáshoz néha meg kell állni, meg kell szakítani a rohanást. Akkor is, ha csak rövid időt, rövid utat szakít meg..... Tudod, hogy úgysem időzöl sokat azzal hogy tüzetesebben megnézd, annál sokkal több és sürgősebb dolgod van. Mert rohanni kell..." - írtam március 28-án.

Azóta többször - több helyen megálltam útközben. Percekre, negyedórákra megszakítva az utat. Kis családi kiruccanáson vagy dolgozóba jövet - menet, néha meg csak úgy. A csak úgy azért, mert az ember gyereke elsuhan időnként - akár naponta mellettük. Mert tudom, hogy ott vannak ezek a történelmi relikviák. Látom az útról a kápolnákat, templomokat, romokat, kereszteket, temetőket.

Tudom azt, hogy ezek a múlt itt maradt darabjai, és nem a megújulást, hanem az állandóságot jelképezik. Ott - az útjaink mellett van a történelmünk, amely mellett mindig is elmentünk, amit az ősök megéltek nekünk. Tudom a régi idők dolgait, tudok a ködbevesző mondákról amik körüllengik őket. Tudom, hogy ott vannak a középkori hangulatok. De bemenni közéjük az más, egészen más... Ezek nyomában - ezért álltam meg munkába menet - délutánonként - percekre - kicsit körüljárni, megfogni egy - egy régi pillanatot. Belefértek ezek a percek. Úgy érzem találtam apró dolgokat. Megláttam a láthatót, leképeztem a nézhetőt, és hozzátettem a tudhatót.


Körbejártam egy ősi múltat a Mánfa melletti Árpád kori templomnál...

...és belestem az ajtórésén felfedezni az itt hagyott puritán középkort.

- - -

Grábócra tettem egy rövid 3 km-es kitérőt
egy szerb ortodox monostor meglátásáért.

 

- - -

a mecseknádasdi Schlossbergen végre megnéztem ezt, a főútról régóta hívogató romot.


- - -
 
...egy délután megálltam Mecseknádasd szélén a kanyarban, és bementem a temetőkertbe közelről látni a Szent István kápolnát.Talán másra is jók voltak ezek a körüljárások. Talán belefértek ezek a percek. Úgy érzem találtam apró dolgokat...

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.