Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Parádfürdő_Cifra istálló....

2011.08.07

 

A parádi Károlyi-birtok egyik egyedülálló épülete az ún. Cifra Istálló, melyet gróf Károlyi György építtetett. A nagyhatalmú, dúsgazdag mágnás párját ritkító, szinte hivalkodóan fényűző istállót akart, olyat, amelyik méltó az Ybl Miklós tervei alapján készült fürdőtelepi kastélyhoz.

 

 

 

A Cifra Istálló ma Kocsimúzeumként működik, ahová, ha belép az ember, egészen a századelőig visszapereg vele az idő. A 24-es főút mellett álló épület Ybl Miklós alkotása. Az ún. Cifra Istálló a kastélyhoz tartozott. Eklektikus stílusú épület, fagerendás, vöröstéglás megjelenésével a felnémet épületekre emlékeztet. A volt kocsiszínekben a múzeum bemutatja a kocsikészítés történetét és számos eredeti, XIX. és XX. századi kocsit, hintót is kiállítottak. A vörös márvány borítású istállókban ma is lovakban gyönyörködhetünk.

 

 

 

A díszes épületet az 1870-es években Ybl Miklós tervei alapján a Károlyi család építtette. A Cifra Istállóban ma a gyönyörű lovak mellett kocsimúzeum és a lovaskocsi-gyártás történetét bemutató kiállítás látható. A díszes külseje és vörös márvánnyal burkolt belseje miatt Cifrának nevezett uradalmi istállóban berendezett Kocsimúzeum a kerék feltalálásától a díszes főúri hintókig mutatja be a téma érdekességeit.

 

 

A kocsiszínben lévő kiállítás bemutatja a világhírű magyar kocsikészítés történetét és Kocs község szerepét - hiszen e fontos közlekedési eszköznek a nevét számos idegen nyelv a magyarból, közvetve Kocs falutól kölcsönözte. A kocsik és a hintók sokféle változatát is fölsorakoztatják itt. A szebbnél szebb járművek közt a díszes Eszterházy-kocsit, a Károlyi-hajtókocsit, a Gavallér-kocsit, az országházit és az egri érsek díszhintaját is meg lehet tekinteni. A múzeumban látható kocsik nagy része a Kölber-testvérek műhelyéből került ki, ők voltak az 1800-as években a legnevesebb kocsigyártók Magyarországon. Emellett lószerszámok gazdagítják a kiállítást.