Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Jer, nézd a Balatont..." - könyvajánló

2011.04.30

Egy nagyszerű kiadványt szeretnék figyelmetekbe ajánlani.

Versek és festmények egy kötetben a Balatonról.

A könyvben magyar költők (többek között Berzsenyi Dániel, Vörösmarty Mihály, József Attila, Illyés Gyula, Keresztury Dezső) versei és magyar festők(Egry József, Halápy János, Szinyei Merse Pál...) képei találhatók, melyeket a Balaton ihletett. Minden egyes vers mellett egy kép található, amely témájában, hangulatában kapcsolódik a költeményhez.

 


Dr. Balázs Árpád bevezetőjében a következő gondolatok olvashatók:

"Mágikus tó, különös vonzása van. Hívogat, elámít, magához csal, simogat, körülölel, hátára vesz, elringat, játszik veled. Szelíden tündököl, méltóságteljesen tűri, hogy megcsodáld...."

 

 

A kiadvány előszavából idézve:

"A Balaton kultuszának kialakításában és népszerűsítésében a költők, írók, festőművészek jártak elől. Ha azt mondjuk, Balaton, nemcsak Magyarország közepén, a dunántúli dombvidéken a NY-DNY-K-ÉK irányban elnyúló, nagy, sekély tavat értjük ezen, hanem a káprázatos, varázslatos vidéket, amely évszázadok óta ihlető forrása a művészeknek. "Jer, nézd a Balatont, mikor a nap reggeli lángja / Tükrözetén reszket, nézd a kék hegyeket, mint állnak sorba körülötte,..." szólít fel bennünket a költő, Berzsenyi Dániel, majd átszellemült hangon magasztalja a tó szépségét. Költő volt a dalgyűjtő Pálóczy Horváth Ádám is, aki szeretettel és büszkén Magyar Tengernek keresztelte el a Balatont...."

 

 

Elektronikus formában itt, ezen a linken lapozgassatok kicsit bele, megéri!

http://www.tavok.hu/balaton.html

 

/kis segítség az "olvasáshoz": a Tartalom főcímre kattintva a tartalomjegyzék, majd a versek címén navigálva az oldalak is megnyílnak, vers ---> kép, majd a tartalomra kattintva vissza.../

Kívánok mindenkinek szép perceket a virtuális galériában! Ezen a  - Jer, nézd a Balatont... - oldalon folyamatosan közzéteszem a kiadvány oldalait - egy festményt - egy verssel....

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.