Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Badacsonyi borúton...

2010.12.23

"A borban öröm, barátság, dal és boldogság van."

Folytatva a borajánlómat, stílusosan a Badacsonyi Borútról adnék egy kis ismertetőt.

"...már 2000 évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra volt Badacsony környékén, de a kelták korában is voltak szőlőültetvények a vidéken. A hegy lábánál vezetett a rómaiak egyik híres hadiútja Aquincumba. A nagyobb szőlőtelepítések Probus császár nevéhez fűződnek. Ezekre az időkre emlékeztetnek a szüreti motívumokkal díszített római kori épületmaradványok, sírok, szobrok. A XIII. században a borvidék jelentős része egyházi kézbe került.
A XVIII. századtól számos főrangú magyarországi család versenyzett itt szőlőbirtokért.

A filoxéravész utáni rekonstrukció során a szőlőtermesztés technológiája e borvidéken is jelentősen megváltozott. Ekkor építették a várfalnak is beillő támfalakat az erózió megakadályozására. Ekkor terjedt el a borvidéken a bakművelés, mely esztétikai szempontból is egyedülállónak nevezhető Magyarországon."

„A borvidék alapkőzete agyag, homok és bazalt, amelyeken vályogos barna erdőtalaj alakult ki.
A borvidékre az Olaszrizling, Rizlingszilváni , Szürkebarát, Kéknyelű, Zeusz fajták jellemzőek.
A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, magas alkohol és extrakt tartalommal. Jó évjáratokban kései szüretelésű borokat, sőt jégbort is készítenek."

A szürke csuhás szerzetesek egy francia eredetű fajta, a Pinot gris borát helyi különlegessé emelték. Ennek köszönhetően ismerjük ma is e fajtát Szürkebarát néven. Különleges évjáratokban a bogyói betöppednek, sőt aszúsodhatnak is. Ekkor különleges természetes csemegebor készülhet belőle.
A Badacsonyi ürmös olyan hírnévre tett szert, mint egykoron az Egri bikavér, vagy a Tokaji aszú. Kizárólag a Badacsonyi borvidéken fellelhető fajta a Kéknyelű, mely még ma is az ajánlott fajták között szerepel.

A termőterület nagysága kb. 4200 ha, ebből jelenleg 1808 ha a ténylegesen beültetett termőterület.
Badacsony klímájára, időjárási viszonyaira, nagy hatással van a Balaton közelsége, mely kedvező mikroklímát teremt az egyik legősibb, és leghíresebb borvidékünknek. A páratartalom megemelése mellett, a nagy vízfelület, kiegyenlítetté teszi a más borvidékeken oly nagy gondokat okozó, szélsőséges időjárási elemeket.
Különösen a déli, délnyugati lejtõk napfényes, védett területein alakul ki kedvező mikroklíma a szőlő számára.”

Felhasznált irodalom: www.badacsony.hu

A hegyoldalban lévő pincék, présházak már a XIX. században kedvelt célpontjai voltak a kirándulóknak. Sokan a legfőbb vonzerőnek tartják az itteni tájban való gyönyörködést, miközben finom badacsonyi borokat kortyolgatnak egy pince előtti teraszon üldögélve.
A badacsonyi borosgazdák mindig is jó vendégfogadók voltak. Soha nem engedték tovább a vándort anélkül, hogy legalább egy kortyot ne igyon borukból. 2000-ben szövetségbe tömörültek, az akkor megalakult Borút Egyesület 2001 tavaszától 22 pincében és vinotékában garantált minőséggel, a kiváló borok mellett finom ételekkel, borkorcsolyákkal várják a vendégeket.

Az alábbi képgalériámban egy kis ízelítő a Badacsonyi borút első állomásáról...

Badacsonyt sokan ismerik kiváló borairól. A hegy névadója és központi termőterülete hazánk egyik legősibb és leghíresebb borvidékének, amelyhez Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca települések szőlői tartoznak.

(Egy témához kapcsolódó blogbejegyzésem)