Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Balatonmária - A nagy szerelem...

2008.04.10

Kép Ahol a Balaton nyugati medencéje a legszélesebb, s ahonnan talán a legszebb kilátás nyílik a szemközti oldal hegyeire, ott fekszik az alig 620 lakosú Balatonmáriafürdő. Története párhuzamos Balatonfenyvesével, hiszen mindkettő a múlt századvégi filoxérajárványnak, majd a századfordulón kezdődött fürdőkultusznak köszönheti létét. A település nevében megörökített Mária, Széchenyi Imre gróf felesége volt. Ide telepítették az új szőlőskerteket, melyeket a szőlővész által tönkretett gazdák vehettek bérbe. Ezt a munkát irányította Széchenyi Imre, a "szőlőhegy" új lakói pedig hálából felesége nevét választották településük elnevezésére. A telepítés nem várt sikert hozott, a homokon jó termést hoztak a szőlők, s 1896-ban, a millennium évében már szüreteltek a gazdák. Amikor itt is vasúti megállóhely létesült, a fejlődés felgyorsult, egyre többen költöztek az új parcellákon épített házakba. 1902-ben fürdőegyesületet szerveztek. A település 1926-ban önálló községgé alakult.A nyár legkiemelkedőbb programja a nemzetközi fúvószenekari találkozó, amelyet július utolsó hétvégéjén a központi strandon rendeznek. A háromnapos programot, mely egyben sörfesztivál is, zenés tűzijáték zárja....

Kép

 

 

.... az a nyári fesztivál még azért messze van, ajánlom azért mindenkinek, aki oda megy nyaralni, jó az egész rendezvénysorozat, tényleg, jó zenék, jó kaják, jó sörök, jó hangulat....szóval jó buli na.

Addig is. Tegnap célirányosan jártam ott,  tavaszi kisházudvar kitakarítás volt. Közel 30 éve van ott ez a telkünk és nyaralónk, rengeteg emlék, élmény, szép nyarak kötnek oda, láttam a változásokat ugyan, de mária az állandó, megmaradt igazi nyaralóhelynek, a mi környékünkön pécsi - szigetvári - nagyatádi polgárok Polgár - telepének.  Szeretek ilyenkor odamenni, mégha dolgozol akkor is pihensz, mert csend, nyugalom, néha egy - egy vonat, de szinte nem is hallom már, csak konstatálom, mint a régi nyarakon az éjjeli kőolajszállító szerelvény megnyugtató dübögését, míg a Szergej mozdony elhúzta Pest felé a 100-120 olajtartályt.....

Tegnap is ilyen gyönyörű nap volt, elvégeztem mindent amit terveztem. Körbe is néztem. a településen, jelentem erősen készül a szezonra! Igen! Minden kitakarítva, felfrissítve, folyamatos karbantartás alatt, öröm nézni.

Kép

....és a  világ egyik legjobb fagyizója két hete nyitva áll! Leteszteltem, nem felejtettek el fagyit készíteni. És hol ez a fagyizó? Balatonmária - Rákóczi út - a csatorna mellett Keresztúr felé bal kézre a harmadik ház, nem lehet eltéveszteni. Fagyi ára tegnap /2008.04.09. ->120Ft / gombóc és 16 féle volt már tegnap is.

 

Kép

 

A mappában található képek előnézete Máriai anzix

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.