Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Razglednicáim - Dalmát-horvát tájakon

Cikkek

Razglednica - Biograd, ahol Könyves Kálmánt is koronázták...

2011.11.23

Kép Az 5300 lakosú városka  régi magyar neve Tengerfehérvár.

Több mint ezer évvel ezelőtt alapították és számos fontos történelmi esemény színhelye volt..... ezért a múltnak kevés nyoma maradt a városban. A történelem folyamán mindenki szemett vetett rá.......


 

Razglednica - Szeles időben a Murter szigeten.

2011.11.21

dscf8324.jpgÉszak – Dalmácia sibeniki szigetvilágához tartozó Murter sziget, Tisno településnél egy kis felnyitható vashíddal csatlakozik a szárazföldhöz, amitől egy 10 - 30 m széles tengerszoros választja el. A sziget leginkább természeti adottságairól ismert. Nagy része évszázados olaj- és fügefákkal fedett. A számos elhagyatott, ám strandolásra alkalmas festői szépségű öble csalogatja az ide látogatót.

 

tornyokról...

2011.11.11

Kép Az  emberiség  régi  vágya, hogy közelebb jusson az égbolthoz, mondhatni, karnyújtásnyi  közelségbe  a  csillagokhoz.  Őseink  ezért tornyok épitésébe fogtak,  ám  csak  igen  sokára  érték  fel ésszel a szomorú valóságot, hogy milyen   rémisztően  nagyok  az  égi  távolságok,  hogy  minden  erőfeszítés hiábavaló, a közeledés érzéki csalódás csupán.

 

Razglednica / Zára, te csodálatos...

2011.10.23

dscf8436.jpgAz elmúlt években többször jártam Zadarban. Különböző napszakokban, különböző részeiről megközelítve az Óvárost. Most egy augusztusi késő délutáni - esti sétára invitállak......

 

Razglednica / hat nap Pag...

2011.10.21

dscf7693.jpg....2011 nyarán a horvát adriából pár nap jutott, az is teljesen véletlenül. Augusztus közepén nyaraltunk hat napot a Pag - szigeten, Mandréban.

 

Razglednica Sibenikből...

2011.03.02

dscf1544.jpg   ....a Sibeniki-öböl partján, a Krka folyó torkolatánál fekszik. Sibenik-Knin megye közigazgatási  székhelye. 50.000 lakosú város az Adria fontos kikötője, környéke kedvelt üdülőhely.

 

Razglednica Splitből...

2011.03.02

dscf1794.jpg  Splitnek az agglomerációjával együtt – amely körülbelül Trogirtól Dugi Ratig terjed – mintegy 400 ezer lakosa van, Dalmácia közigazgatási, ipari és kulturális központja. A város körülbelül az Adria-partnak a közepén helyezkedik el. A Spliti-öböl partjait is magába foglaló félszigeten és a környező dombokon fekszik a város, amelyt északról a 780 méter magas Kozjak, keletről pedig az 1330 méter magas Mosor-hegy övez.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Razglednicáim - Dalmát-horvát tájakon | Hozzászólások: 21

Razglednica a Szent Lőrinc katedrálisból...

2010.11.05

Kép Trogir főterén magasodik előtted a Sveti Lovre katedrális,  Dalmácia egyik legszebb román stílusú temploma. Majd négyszáz évig épült, ezért gótikus és reneszánsz stílusjegyek is megtalálhatók rajta. A XVIII. században egy nagy tűzesetet követően egyes részeit barokkosították....

 

Razglednica - a Sibenik-Knin / Split-Dalmát megyehetáron...

2010.10.08

Kép Többszáz éves olajfák mellett, köves, füves, bokros hegyoldalban, gromacok között kanyarogva - néha egy régi településen keresztül vezető úton halad az utazó a Rogoznica és Marina közötti erősen tagolt part valamelyik festői öblében lévő kis nyaralóhelyre. Razanjba, Sevidbe vagy Viniscebe - szinte majdnem mindegy, a kép ami fogadja ugyanolyan szép.

 

Razglednica - Rogoznica és a Sárkány szeme...

2010.10.07

Kép Rogoznica, a Sibenik és Trogir közötti egyik legszebb tengerparti területen található festői környezetben. A városka két részből áll, egy íves félszigetből, valamint egy azzal párhuzamos szigetből, amire egy körülbelül kétszáz méter hosszú, vékony töltés vezet át...