Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Razglednica / hat nap Pag...

2011.10.21

....az idei nyáron a horvát adriából pár nap jutott, az is teljesen véletlenül. Augusztus közepén nyaraltunk hat napot a Pag - szigeten, Mandréban.

Pag az Adria ötödik legnagyobb szigete. Területe 284,5 km2,  hossza 60 km, az észak felé keskenyedő Pag - sziget a parttal teljes hosszában párhuzamos és legnagyobb szélessége nem éri el a 10 km -t sem. Valamikor a parti Velebit hegységhez tartozott, de ahogy a mögötte lévő völgy lesüllyedt és ott létrejött az átlagosan 3 km széles Velebiti - csatorna, sziget lett.

A sziget megközelíthető komppal Senjtől a 8 -as úton Priznaig és ott át lehet kelni Zigljanba - illetve az A1 autocesten a Sveti Rok alagúton és a Maslenica viadukton átkelve Posedarje felé letérve róla. Innen kb. 20 km autózás után érhető el a Ljubacka vrata felett átívelő karcsú híd - a Paski most - a sziget szárazföldi bejárata.

dscf7679.jpg

Pagi - híd

Mostani utunkon a szárazföldi bejárást választottuk, több okból. Igaz, hogy így kb. 100 km -el hosszabb az út, de árban kb. ugyanannyi mintha komppal mentünk volna be a szigetre. Ráadásul az előző években kétszer jártunk már a szigeten (egy - egy napot ott eltöltve) így ismertük arrafelé a járást. No és nem beszélve a híd környékének szépségeiről, ami "kötelező megálló" a szigetre érkezőknek. Ezen a kis filmem bemutatom, hogy miért.....

A fenti filmecske második részében pár fotó a Pagi - öbölről és a sziget "fővárosáról" - Pagról készült a szigeten átmenő út egyik kilátójából, ami a másik szinte "kötelező megálló és fotóshely" a szigeten járóknak.

Az utunk egyébként Mandre felé erre vezetett, mert ez a település a sziget nyugati oldalán van, és át kell autózni Pag nagy részén, ami néha kissé hosszadalmas, de megéri, mert felfedezhető ennek a roppant kopár szigetnek rengeteg szépsége.....

A sziget ugyanis igen tagolt, sok félszigete és foka, számos mélyen bevágódó öble van. Felszínének 90% -a kopár, felszíni vizfolyásai nincsenek, a kevés csapadék pedig azonnal eltűnik a mészkősziklák repedéseiben. Hegyei viszonylag alacsonyak - legmagasabb a 349 m magas Sveti Vid. A sziget nagy részét gyér - és tüskés növényzet borítja, amit csak a birkák kedvelnek. A szigeten lévő 24 település mintegy 8000 lakosa ezeket tenyészti és a tejből a híres pagi sajtot a Paski Sir -t állítja elő. A lapos részeken több növényzet van, itt zöldséget, gyümölcsöt és szőlőt, valamint olajbogyót termesztenek. Pag városa mellett pedig ott a nagyon finom tengeri sót előállító Solana Pag (amiből mindig hozunk egy - két kilót). És ami a lényeg az idegenforgalom persze. Sok, igen jó fekvésű településen egymást érik a kiadó apartmanok, a remek strandok és öblök.

Mi, mint ahogy fentebb említettem a Mandre nevű településen laktunk. Pár mondat a falucskáról.

dscf7745.jpg

 

Mandre egykori halászfaluból kiépült olajfa és fenyőligetek övezte csendes üdülőtelepülés az észak-dalmáciai PAG szigeten. Elsősorban a csendes pihenésre vágyóknak ajánlott. Néhány étterem, pizzéria, kávézó és fagyizó van a parton, és természetesen egy roppant jó kínálattal rendelkező önkiszolgáló élelmiszerbolt /hétvégén is üzemel/ a part fölötti második utcában. Friss pékárut a parton, zöldséget-gyümölcsöt a faluközpontban lévő kis piacon szintén minden nap meg lehet vásárolni. A tengerpart a falu teljes hosszán - a kikötő kivételével - kiépített, köves-sziklás strand néhány kavicsos öböllel.

A további szövegelés helyett egy klipfilmet szeretnék bemutatni amit a hat nap pagi nyaralásunkon készült fotókból állítotam össze. A Pagi - hídról, a mellette lévő Fortica erődről, Mandre falucskáról és a Pagi - öbölről, Pag városáról.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

b.zsuzsi60@hotmail.com

(Bizsu, 2011.10.21 21:00)

Gyönyörű, felvilágosító, remek kis oldal. Itt én nem láttam amatőrt! Köszönöm, nagyon tetszett!

Re: b.zsuzsi60@hotmail.com

(s@so, 2011.10.21 21:13)

Gyere erre többször is :) És örömmel olvastalak :)

Tatabánya

(vargamarcs, 2011.10.21 17:08)

Gratulálok! Nekem nagyon tetszik, amíg néztem, éreztem az illatokat, hallottam a tenger zúgását, soroljam még??:))

Re: Tatabánya

(s@so, 2011.10.21 18:11)

vargamarcs! Köszi - hiszen pontosan ez volt a célom vele :)

Bergamo

(Ciripbogár, 2011.10.21 13:32)

Gyönyörűek és igényesek a videók, a szöveg abszolút kielégít mindenfajta kíváncsiságot, akár a legjobb E-utikönyv. Gratulálok hozzá, na és a zene:)

Re: Bergamo

(s@so, 2011.10.21 14:16)

Köszönöm Bogi! Örömmel olvastalak, annak pedig a legjobban, hogy tetszenek a zenék is :)