Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Razglednica - Rogoznica és a Sárkány szeme...

2010.10.07
Rogoznica

Sibenik - Knin megyében, Sibenik és Trogir között, Primosten után - lekanyarodva a Jadranska Magistralaról található Rogoznica. Egy csodaszép fekvésű, régi halásztelepülésből átalakult, nagyon jó klímájú tengerparti városka ezen az erősen tagolt partszakaszú Közép - Dalmát vidéken.

 Jadranska Magistrala menti táj a Gradina félszigetről

 

A városka egyik fele a Kapara szigeten található, melyet egy mesterséges töltéssel a IX. században kötötték össze a szárazfölddel. A kis város az ókortól kezdve lakott terület. Sok régész állítja, hogy itt volt Heraklija, a görög kolónia. Rogoznica első lakosai 1390-ben létesítették a települést először a szárazföldön, majd a törökök inváziója elől menekülve 1518-ban a szigeten. 

  

A sziget nagy részét sűrű fenyőerdő fedi. A tengerpart ódon kőházai, pálmafás sétánya igazi mediterrán élményt nyújtanak. A helybéliek hagyományosan halászatból élnek, ezért friss halat általában nem gond beszerezni. Augusztus folyamán mozgalmas népünnepélyeken (Halászok éjszakája, Rogoznicai éjszaka) vehetnek részt az ide látogatónak.

Rogoznica - Kapara sziget

 

Rogoznica központjába a viszonylag szűk főutcán - egy körforgalomhoz érünk, abból jobbra kitérve a Gradina félsziget keleti felén, a Solina öbölben található a Marina Frapa. Ezt tartják az egyik legszebb és legbiztonságosabb kikötőnek az egész Adrián. A műszigeten, a kikötő mellett nyolc étterem, üzletek, szálloda és éjszakai szórakozóhelyek található.

 Marina Frapa

A félsziget délkeleti végén van egy kis templom, mely a város kikötőjének és védőszentjének lett szentelve 1722 - ben.

Gradina félsziget délkeleti vége
________________________

Zmajevo Oko

 

A Gradina félsziget elején a Marina Frapa sorompója előtti parkolóban "köss ki" majd sétálj el a kikötő épületegyüttese felé. E mellett jobbra, egy kis ösvényen elhaladva található a Zmajevo Oko ( A Sárkány szeme), ami egy tengervízzel feltöltődött tengerszem. A tó formája 150 x 70 m -es szabálytalan ellipszis, 15 m a legmélyebb pontja, és természetes bioreaktorként tartják számon.

 

 

 Zmajevo Oko / Sárkány szeme

Ebben a cikkben - a SLOBODNA DALMACIJA 2010.09.13 -i száma - ban írnak a Zmajevo Oko -ról és a közvetlen környezetéről pár érdekességet.

Arról szól, hogy a Nemzeti Ökológiai Hálózat a rogoznicai 'Sárkány szemet' végre a védett természeti örökség részévé teszi, így az állam gondoskodik róla mint más természeti erőforrásról a megyében. Fel lesznek tüntetve egy infoponton..., hogy egy hidrogeomoform jelenség hozta létre a tavat az utolsó jégkorszak elött kb.10000 évvel, és hogy a tenger áthatolt a sziklákon durván 100 yardot. A tó felülete 5300 m2, legnagyobb mélysége 15 méter. Annak ellenére, hogy oxigénhiányos a víz, jellegzetes élőlények élnek benne 10 méter alatt, pl. az osztriga és a fehér prstac, melynek az élettartama 80 év. A népi legenda szerint egy sárkány él ma tóban!   A tó közvetlen szomszédságában van a Frapa Marina, ami még mindig épül, figyelembe véve a geomorfológiai és hidrológiai jelenségeket. Ugyanakkor az építtető Francis Pasalic nem figyelt a területrendezési tervekre és az építési törvényre. Tehát kell egy speciális figyelmeztető rendszer, hogy megakadályozza a mértéktelen építkezést, ami befolyásolja a speciális ökoszisztéma működését, mondja Anita Babacic Ajduk a közintézmény igazgatója!
Az Oceanografiai intézet a kilencvenes években tett egy híres jelentést, hogy hogyan kötik össze repedések a tengert és a tavat, és megemlíti, hogy a tó szélén épült öt megaobjekt gátolja a harmonikus áramlást a tenger és a Sárkány szeme között!!! (a fordításért pedig nagy köszönet Csepinek)


 
A Zmajevo Oko -t megkerülve, egy kellemesen emelkedő murvás gyalogúton, a félsziget belső nyergén keresztül, érdemes felsétálni a tó feletti dombtetőre, a Gradina félsziget legmagasabb pontjára, ahonnan (többek között) ez a panoráma tárul eléd: 
 
További fotóim / képgalériám Rogoznicáról.

/fotók: s@só 2010. július_Dalmácia_Rogoznica/

....és egy videó képklip: