Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Razglednica a Szent Lőrinc katedrálisból...

2010.11.05
 

Trogir főterén - Trg Ivana Pavla II. - magasodik előtted a Sveti Lovre katedrális
A harangtornya 47 méter magas. 1407 - 1598 között épült, minden szintje más stílust mutat, ami igazán innen a főtérről látszik igazán jól. Késő román alap, egyszerű gótikus első emelet, csipkés - késő gótikus második, és késő reneszánsz harmadik emelet. A tetőpiramis reneszánsz és barokk stílusban épült. A sarkain álló négy szobor eredetileg Velencében készült 1559 -ben (ezek a ma ott lévők XX. században készült másolatok).
(a helyiek Sveti Ivan templomnak is hívják, Ivan Orsini - Orsini János után) Dalmácia egyik legszebb román stílusú temploma. Majd négyszáz évig épült, ezért gótikus és reneszánsz stílusjegyek is megtalálhatók rajta. A XVIII. században egy nagy tűzesetet követően egyes részeit barokkizálták.

A katedrális egyik legszebb része a Radovan - kapu. A művész nevét viseli, aki ezekbe a kövekbe faragta Ádámot és Évát, a Biblia sok jelenetét és alakját, Jézus születését és életének fontos eseményeit.

(ezzel a belépőjeggyel pedig meghívlak a katedrális megnézésére és a toronyba is felmászhatsz velem)


A templombelső padlózatán sírlapokat látunk. 

A mellékhajók igen keskeny ablakai román stílusúak. A főhajó ablakai kicsik és szokatlanul magasan vannak. Szószéke a XIII. században, az igen díszesen faragott - a főoltár előtt két oldalt elhelyezkedő kanonokszékek 1440 körül készültek. A templomban hat oltár található.

A főoltárán, mely a XIV. században készült, az Angyali üdvözlet - Mária és Gábriel arkangyal látható.

A templombelső legkiemelkedőbb látnivalója a
Szent János - kápolna. Dalmácia egyik legszebb reneszánsz műemléke.


A kápolna mérete 9,5 x 5,5 m. A helyiségen 1468 - 97 között, 30 évig dolgozott a kor három jeles mestere Alesi, Fiorentino és Ivan Duknovic (aki néhány évig Giovanni Dalmata néven Mátyás udvarában is dolgozott). A bejárat díszes diadalív, tetején Mária és Mihály arkangyal szobrával. Az oltáron Orsini Szt. János szarkofágja, a püspök fekvő alakú szobrával. A fal alsó részén fáklyás angyalok, fönt kerek ablakok vannak, amik a Napot jelképezik ( délután csodaszép fényekben fürdik a kápolna). Körben a 12 falfülkében Mária, Jézus, Keresztelő Szt. János és apostolok, evangelisták szobrai állnak.  A csodaszép boltozatos mennyezet közepéről az Úr mellszobra néz le, 96 kazettában pedig angyalok vannak.
A templomhoz a XV. században építették a sekrestyét ,amely ma a katedrális kincstára. Számos nagyon értékes tárgy, aranyak, ezüstök, miseruhák, könyvek és pásztorbotok megnézhetők itt. Fényképezni viszont nem szabad!
A katedrális tornyához az előcsarnokból csigalépcső vezet, először a csarnok tetejére, ahonnan remek kilátás nyílik a térre, a Városi Loggiára, és a Nagy Cipiko palotára.


A toronyban a szélein körbefutó lépcsőkön lehet feljutni a harmadik szintre, a harang mellé, ahonnan pazar kilátás nyílik erre a csodaszép városra, a környékére, sőt Splitig ellátni..... Szédülősök jól gondolják meg, én második nekifutásra másztam fel ide. Igaz hatalmas szél is volt aznap, majd kiszedett a toronyból.A látvány miatt viszont nagyon megéri, nem szabad kihagyni, és legalább egyszer fel kell ide menni annak, akit ide vet a JÓSORSA.....

 
és egy video ugyanerről....

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.